Przedszkole Podwawelskie Smyki Kraków - Blog 
Wolak Justyna

gMinął kolejny tydzień, w którym towarzyszył nam jesienny klimat. Piękna złota jesień cieszyła nasze oczy i pozwoliła zdobyć wiele nowych doświadczeń. Rozmawialiśmy głównie o jesiennej aurze w lesie, dlatego postawiliśmy na kontakt z naturą.

W tym tygodniu każda z grup wybrała się na jesienną wycieczkę. Mądre Sowy odwiedziły Smoka Wawelskiego pod zamkiem na Wawelu. Zaradne Krasnale natomiast wybrały się do lasu w okolice Zakrzówka. Podczas wycieczek mogliśmy zweryfikować swoje dotychczasowe wiadomości na temat trwającej pory roku i przyrody oraz zdobyć nowe doświadczenia. Przede wszystkim mogliśmy cieszyć się niczym nie zahamowanym kontaktem z przyrodą, który jest ważny dla naszego prawidłowego rozwoju. Dodatkowo Smyki miały okazję zgromadzić leśne skarby, które przyniosły z sobą do przedszkola.

Podczas zajęć dydaktycznych nauczyliśmy się rozróżniać drzewa liściaste od iglastych, wiemy już, na których z nich rosną szyszki, znamy kilka gatunków grzybów jadalnych i niejadalnych, wiemy, że powinniśmy je zbierać zawsze w obecności osoby dorosłej, liczyliśmy kropki na muchomorach czerwonych, zbieraliśmy grzyby jadalne spośród niejadalnych oraz poznaliśmy charakterystykę zwierząt zamieszkujących środowisko leśne. Zdobyliśmy także doświadczenie na temat tego, które z zebranych darów przyrody unoszą się, a które toną w wodzie.

Na zajęciach z języka angielskiego kontynuujemy naukę słówek dotyczących części naszego ciała. Pomagają nam w tym piosenki „Head, shoulders, knees and toes” i „The Hokey Pokey”.

Efekty naszych działań twórczych odzwierciedlają tematykę tego tygodnia. Mądre Sowy wykonały podobizny czerwonych muchomorów. Zaradne Krasnale, wykorzystując zebrane w lesie skarby, stworzyły z nich naturalne witraże.

Wolak Justyna

g1W tym tygodniu Smyki były bardzo zapracowane. Podjęliśmy bowiem tematykę robienia przetworów.Po dokładnym zapoznaniu się z charakterystyką jesiennych owoców i warzyw przystąpiliśmy do produkcyjnej pracy. Przyrządziliśmy sok jabłkowy, sałatkę na zimę, ogórki kiszone oraz kompot owocowy. Pozostały czas wykorzystaliśmy na układanie i przeliczanie słoików z przetworami w naszej grupowej spiżarni oraz robienie zakupów w przedszkolnym straganie warzywnym.

Zaradne Krasnale wybrały się na wycieczkę do Muzeum Etnograficznego. Wzięliśmyg2 tam udział w warsztatach z cyklu „Cztery pory roku – jesień”. W ich trakcie w przystępny sposób odkrywaliśmy związki ludzi, roślin i zwierząt w rytmie zmieniających się pór roku. Poszukiwaliśmy analogii pomiędzy nazwami kolejnych miesięcy jesiennych, a przedmiotami zgromadzonymi w muzeum, odkrywaliśmy kolory i kształty jesiennego lasu, zgłębialiśmy sposób przygotowania się do zimy w świecie zwierząt i dawnych gospodarzy oraz utrwaliliśmy sobie nazwy owoców i warzyw zbieranych i przetwarzanych jesienią.

Zapraszamy do obejrzenia naszych wytworów plastycznych umieszczonych na tablicach w szatni. Maluchy, wykorzystując owocowe stemple, zrobiły słoiki z przetworami, a starszaki, posługując się różnymi technikami, wykonały podobizny jesiennych warzyw i owoców.